Švédské masové koule

Porce: 4 Celkový čas: 40 min Obtížnost: Pro začátečníky
Lahodné masové koule ve smetanové omáčce inspirované tradiční švédskou kuchyní.
pinit Zobrazit galerii 6 fotografií

Objevte kouzlo švédských masových koulí, lahodného pokrmu, který zaujme svou jemností a krémovou smetanovou omáčkou. Skvělé s bramborovou kaší a brusinkovým džemem – ideální kombinace chutí pro dokonalý oběd!

Všechny ingredience nakoupíte na e-shopu www.jeztomarket.cz

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 15 mins Čas vaření 25 mins Celkový čas 40 min
Porce: 4 Odhadované náklady: Kč 80.5 Kalorie: 178
Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Popis

Švédské masové koule jsou ikonickým pokrmem, který spojuje šťavnaté mleté maso, harmonické koření a sametově jemnou smetanovou omáčku. Skvělé s bramborovou kaší, brusinkovým džemem nebo blanšírovanou zeleninou. Tento snadný recept vás provede krok za krokem k vytvoření dokonalého oběda nebo večeře, která zaručeně potěší celou rodinu.

Ingredience

Na smetanovou omáčku

Postup

Video
  1. Ve velké míse smíchejte mleté hovězí a vepřové maso. Přidejte nasekanou cibuli, česnek, vejce, strouhanku, mléko (pokud používáte), hořčici, nové koření, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  2. Vše dobře promíchejte, ale pozor, ať směs nepřemícháte, aby nebyly kuličky tvrdé.
  3. Z masa vytvarujte malé kuličky o průměru asi 2,5 cm
  4. Na pánvi rozehřejte ghí na středním ohni
  5. Masové kuličky osmažte ze všech stran dozlatova a dokud nebudou úplně propečené (asi 8-10 minut). Vyjměte je z pánve a odložte stranou
  6. Na téže pánvi rozpusťte 1 lžíci másla
  7. Přidejte mouku a míchejte 1-2 minuty, aby vznikla jíška
  8. Postupně přidávejte hovězí vývar, stále míchejte, aby se netvořily hrudky
  9. Jakmile omáčka zhoustne, vmíchejte smetanu a hořčici
  10. Dochutťe solí a pepřem
  11. Omáčku nechte pár minut povařit, dokud nedosáhne požadované konzistence
  12. Vraťte masové kuličky do pánve a jemně je promíchejte s omáčkou
  13. Podávejte s bramborovou kaší, brusinkovým džemem nebo jinou oblíbenou přílohou jako třeba blanšírovaným hráškem
Výživové údaje

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 712kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 51.5g80%
Celkový obsah sacharidů 28.7g10%
Bílkovina 33.1g67%

* Procentní denní hodnoty jsou založeny na 2 000 kalorické stravě. Vaše denní hodnota může být vyšší nebo nižší v závislosti na vašich kalorických potřebách.

Klíčová slova: Švédské masové koule, mleté maso, smetanová omáčka, tradiční recept, severská kuchyně, bramborová kaše, brusinkový džem,
Receptová karta - Powered by WP Delicious

Často kladené otázky

Expand All:
Kde najdu všechny ingredience?

Všechny ingredience najdete na www.jeztomarket.cz

Mohu použít jen jeden druh masa?

Ano, švédské masové koule můžete připravit pouze z hovězího nebo vepřového masa, ale kombinace obou zajišťuje nejlepší chuť a texturu.

Je možné omáčku připravit bez smetany?

Ano, můžete použít alternativy, jako je rostlinný neslazený nápoj, nebo ji nahradit více vývarem.

Jaké další koření mohu přidat?

Pro větší výraznost lze přidat trochu sušeného tymiánu, rozmarýnu nebo čerstvě mletého černého pepře.

Co podávat kromě bramborové kaše?

Masové koule skvěle doplní těstoviny, vařená rýže nebo blanšírovaná zelenina, jako je brokolice nebo hrášek.

Jak dlouho mohu skladovat hotové koule?

Hotové jídlo skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Před podáváním ohřejte na pánvi nebo v mikrovlnné troubě.

Přejít nahoru