Švédské masové koule

Objevte kouzlo švédských masových koulí, lahodného pokrmu, který zaujme svou jemností a krémovou smetanovou omáčkou. Skvělé s bramborovou kaší a brusinkovým džemem – ideální kombinace chutí pro dokonalý oběd!

Všechny ingredience nakoupíte na e-shopu www.jeztomarket.cz

Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 15 mins Čas vaření: 25 mins Celkový čas: 40 min
Porce 4
Odhadované náklady Kč  80.5
Kalorie 178
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Strava Bez ořechů
Popis

Švédské masové koule jsou ikonickým pokrmem, který spojuje šťavnaté mleté maso, harmonické koření a sametově jemnou smetanovou omáčku. Skvělé s bramborovou kaší, brusinkovým džemem nebo blanšírovanou zeleninou. Tento snadný recept vás provede krok za krokem k vytvoření dokonalého oběda nebo večeře, která zaručeně potěší celou rodinu.

Ingredience
  • 500 g Mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 1 Malá cibule (jemně nasekaná)
  • 1 stroužek Česneku (nasekaný)
  • 1 Vejce
  • 1/4 hrnku Strouhanky
  • 1 lžíce Hořčice (Dijonská nebo švédská hořčice)
  • 1/4 hrnku Mléka (volitelné, pro jemnost)
  • 1/2 lžičky Mletého nového koření
  • 1/2 lžičky Muškátového oříšku
  • Pepř
  • Sůl
  • Ghí (na smažení)
  • Na smetanovou omáčku
  • 1 lžíce Ghí
  • 1 lžíce Hladké mouky
  • 250 ml Hovězího vývaru
  • 125 ml 30% smetany
  • 1 lžičky Hořčice
  • Sůl
  • Pepř
Postup
  1. Ve velké míse smíchejte mleté hovězí a vepřové maso. Přidejte nasekanou cibuli, česnek, vejce, strouhanku, mléko (pokud používáte), hořčici, nové koření, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  2. Vše dobře promíchejte, ale pozor, ať směs nepřemícháte, aby nebyly kuličky tvrdé.
  3. Z masa vytvarujte malé kuličky o průměru asi 2,5 cm
  4. Na pánvi rozehřejte ghí na středním ohni
  5. Masové kuličky osmažte ze všech stran dozlatova a dokud nebudou úplně propečené (asi 8-10 minut). Vyjměte je z pánve a odložte stranou
  6. Na téže pánvi rozpusťte 1 lžíci másla
  7. Přidejte mouku a míchejte 1-2 minuty, aby vznikla jíška
  8. Postupně přidávejte hovězí vývar, stále míchejte, aby se netvořily hrudky
  9. Jakmile omáčka zhoustne, vmíchejte smetanu a hořčici
  10. Dochutťe solí a pepřem
  11. Omáčku nechte pár minut povařit, dokud nedosáhne požadované konzistence
  12. Vraťte masové kuličky do pánve a jemně je promíchejte s omáčkou
  13. Podávejte s bramborovou kaší, brusinkovým džemem nebo jinou oblíbenou přílohou jako třeba blanšírovaným hráškem
Výživové údaje

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 712kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 51.5g80%
Celkový obsah sacharidů 28.7g10%
Bílkovina 33.1g67%

* Procentní denní hodnoty jsou založeny na 2 000 kalorické stravě. Vaše denní hodnota může být vyšší nebo nižší v závislosti na vašich kalorických potřebách.

Klíčová slova: Švédské masové koule, mleté maso, smetanová omáčka, tradiční recept, severská kuchyně, bramborová kaše, brusinkový džem,