Butter chicken

Naprostá lahůdka, kterou zná nejspíš každý, kdo byl alespoň jednou v indické restauraci.

A kupodivu to není zas tak složité ma udělání doma.

Ano, je k tomu potřeba 2 až 3 ne úplně typické suroviny, ale všechny se dají snadno sehnat na nespočetném množství eshopů za normální dostupné ceny.

Všechny ingredience nakoupíte na e-shopu www.jeztomarket.cz

Obtížnost Středně obtížné
Čas
Čas na přípravu: 3 hrs Čas vaření: 20 mins Celkový čas: 3 hod 20 min
Porce 4
Odhadované náklady Kč  80
Kalorie 650
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Popis

Neodolatelně krémové indické máslové kuře (Butter Chicken) s kousky šťavnatého kuřete marinovaného v jogurtu a koření. Dokonale se hodí k rýži nebo plackám.

Ingredience
    Na marinádu
  • 1 kg Kuřecí prsa
  • 180 g Bílý jogurt
  • 4 lžičky Česnekovo-zázvorové pasty
  • 2 lžičky Sůl
  • 2 lžičky Garam masala
  • 1 lžička Kurkuma
  • 2 lžičky Kašmírské chilli ((normální také postačí))
  • Na omáčku a smažení
  • 2 Lžíce Ghí
  • 2 Lžíce Máslo
  • 1 Střední Cibule
  • 4 lžičky Česnekovo-zázvorové pasty
  • 1 lžíce Garam masala
  • 2 lžičky Kašmírské chilli
  • 1 lžička Kurkuma
  • 1 Lžíce Rajčatový protlak
  • 400 g Krájené rajčata ((1 plechovka))
  • 85 g Kešu ořechy
  • 250 ml 30% smetany
  • Kasoori methi ((také známé jako řecké seno nebo pískavice))
  • Čerstvý koriandr
  • Sůl
Postup
    Marinování masa
  1. Kuřecí prsa nakrájejte na kostky a promíchejte s jogurtem, česnekovo-zázvorovou pastou, solí, garam masalou, kurkumou a chilli. Nechte marinovat alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc.
  2. Smažení masa
  3. Na pánvi rozpalte ghí, přidejte marinované maso a osmažte ho ze všech stran dozlatova. Poté maso odložte stranou.
  4. Příprava omáčky
  5. Ve stejné pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte česnekovo-zázvorovou pastu a rajčatový protlak, krátce orestujte.
  6. Přilijte krájená rajčata, přidejte smetanu a kešu ořechy. Povařte 5 minut a poté rozmixujte do hladké konzistence.
  7. Do omáčky vraťte osmažené kuře, osolte, promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat 10–15 minut.
  8. Na závěr přidejte kasoori methi a čerstvý koriandr.
  9. Podávejte s rýží nebo indickými plackami.
Výživové údaje

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 650kcal

Klíčová slova: Indická kuchyně, Butter Chicken, máslové kuře, garam masala, jogurtová marináda, rýže, naan, indické kari, pikantní jídlo, smetanová omáčka